Opprinnelse

Frem til omkring 1870 var bull- og staffordshire bull terrier én rase i Storbrittania. Fra da begynnte et avlsarbeide som etter en tid resulterte i to raser, nemlig Bull terrier, og Staffordshire bull terrier. I Staffordshire var hundekampene veldig populære, og her ble ikke Bull terrieren blandet med "ikke slossende hunderaser". Etterhvert ble disse kamp-terrierene herfra kalt Staffordshire bull terrier. I årenes løp hadde det utviklet seg tre ulike typer, en stor men likevel lett og rask, en mindre med smalere og mer terrier-lignende hode, og en bred og temmelig bulldogpreget.

Til tross for at hundekamper ble forbudt, fortsatte disse i noen år fremover i Staffordshire.
Det ble ikke gjort noe for å standardisere rasen, mot og utholdenhet betydde alt. I 1935 var det blitt så mange problemer med politiet om hundekampene at det som et alternativ ble arrangert utstillinger for rasen. Det ble skrevet en rasestandard for rasen som ble anerkjent av den Engelske kennel klubb høsten 1935, og dette året ble også den første raseklubben stiftet.
 Sammenlignet med Amerikansk Stafordshire Terrier og Pittbull Terrieren er Staffordshire Bull Terrieren Kortere og mer kompakt. Den er også mye mildere i sin væremåte i forhold til de to førstnevnte rasene.
 
Nanny Dog

Med sitt glade og utadvendte lynne, og sin skøyeraktige sans for humor er staffene blandt klovnene i hundeverdenen. Deres sans for humor gjør at det blir mer som å få et barn enn bare å kjøpe seg en hund.
Når de er godt oppdratt og sosialisert kan staffene være bombesikre i sin omgang med barn. De er vanligvis tolerante på grensen til martyrdom når det gjelder barn, og dette er noe av grunnen til at de blir kalt "Nanny dog" i England, hvor de også regnes som en av de 10 mest egnede hunderasene for barnefamilier.


 
 
 

 

 

RASESTANDARD
STAFFORDSHIRE BULL TERRIER


Opprinnelsesland/Hjemland:

Storbritannia

Helhetsinntrykk:

Glatthåret, velbalansert med stor styrke i forhold til størrelsen. Muskuløs. Aktiv og bevegelig. 

Adferd/Temperament:

Tradisjonelt med ukuelig mot og fast vilje. Meget intelligent og hengiven, spesielt overfor barn. Freidig, fryktløs og fullstendig pålitelig.

Hode:

Kort, dypt i hele sin form.

Skalle: Bred

Stopp: Markert

Nesebrusk: Sort

Snuteparti: Kort

Lepper: Stramme og tørre

Kjever/tenner: Sterke kjever. Store tenner, skal sitte rett i kjeften. Perfekt, jevnt saksebitt, komplett tannsett.

Kinn: Meget utpreget kinnmuskulatur.

Øyne: Fortrinnsvis mørke, men kan til en viss grad stå i forhold til pelsfargen. Runde, middels store, plassert slik at de ser rett fremover. Mørke øyelokksrender.

Ører: Rosenører eller halvt stående ører, ikke store eller tunge.

Hals:

Muskuløs, temmelig kort, renskåren, gradvis bredere mot skuldrene.

Forlemmer:

Helhetsinntrykk: Rette, god benstamme. Temmelig bredt plassert uten svakhet i mellomhendene, herfra vil potene svinge litt utover.

Skulder: Godt tilbakelagt.

Albue: Uten løshet

Poter: Kraftige tredeputer, sterke og middels store. Sorte klør på helfargede hunder.

Kropp:

Kompakt

Overlinje: Rett

Bryst: Bredt, dypt, godt buete ribben, muskuløs og godt definert.

Hale:

Middels lang, lavt ansatt, avsmalnende til en spiss og båret temmelig lavt. Skal ikke krølles, kan sammenlignes med et gammeldags pumpehåndtak.

Baklemmer:

Helhetsinntrykk: Meget muskuløse. Parallelle sett bakfra.

Knær: Velvinklede

Haser: Korte

Poter: Kraftige tredeputer, sterke og middels store. Sorte klør på helfargede hunder.

Bevegelser:

Frie, kraftfulle, ledige og uanstrengte. Parallelle bevegelser sett både for- og bakfra. Tydelig fraspark bak.

Pels:

Hårlag: Glatt, kort og tett.

Farge: Rød; fawn; hvit; sort; blå; eller enhver av disse fargene kombinert med hvitt. Enhver nyanse av brindle med eller uten hvitt.

Størrelse og vekt:

Mankehøyde: 35,5 - 40,5 cm, i forhold til vekten.

Vekt: Hannhunder 12,7 - 17,0 kg og tisper 11,0 - 15,4 kg.

Feil:

Ethvert avvik fra foregående punkter skal betraktes som feil. Hvor alvorlig feilen er, skal graderes etter hvor stort avviket er i relasjon til rasebeskrivelsen.

Grove feil:

Ører helt hengende eller stående. Black and tan, leverfarget.

Diskvalifiserende feil:

Hunder som viser tegn på aggressivitet og/eller som har fysiske defekter som påvirker hundens sunnhet skal  diskvalifiseres.

OBS: Hannhunder skal ha to normalt utviklede testikler på normal plass.

Linker